Kurkuma
Kurkuma
Gyógy- és fűszernövény, hazája Ázsia. A gyömbérfélék családjához tartozik. Más nevei: sárga gyömbér, indiai sáfrány. Dísznövény is, „thai tulipán” néven. A fűszert a gyöktörzsében levő sárga festékanyag, a kurkumin adja. Élelmiszeripari festékanyag, de indikátorként is ismert. A kurkuma ételeinknek nem csak színét, ízét is javítja. Érdekesség, hogy Thaiföldön a fiatal hajtásait és virágait is fogyasztják, zöldségként.
Kozmetikai felhasználása: a kurkumás víz tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, élénkíti a bőr vérkeringését, támogatja a kollagéntermelődést. Az indiai nők kihasználják, hogy aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. A kurkuma bőrfiatalító, antioxidáns.
Májvédő, köhögéscsillapító, étvágy-, emésztésjavító. Az 5000 éves Ayurvédában „univerzális gyógyszer”. Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, immunstimuláns. Jótékony az ízületi problémákra. Kutatások folynak daganatellenes hatásának bizonyítására.
Felszívódását a zsíros ételek/feketebors segíti elő. Gyógyászati célra való alkalmazását beszélje meg kezelőorvosával!
No comments yet.