Dió, a tél sztárja
Hosszú életű, nagy becsben tartott fa a diófa. A dióbélből sajtolt olaj a reformkonyhában és a házi bőrápolásban elismert. A diólevél forrázata jó lehet zsíros/korpás hajra, hajszínezőnek, enyhe bőrfertőzések ill. kéz- és lábizzadás kezelésére, tehát csakis külsőleg használva! (Belsőleges alkalmazását az EU nem javasolja, a mérgező juglon-tartalom nagyobb kockázatot jelent, mint hasznot.)
A dióbelet a konyhában felhasználhatjuk süteményekhez, sajttálakhoz, gyümölcssalátákhoz, de pesto, pástétom is készülhet belőle.
A dióbél rendkívül egészséges: A-, E-, B-vitaminokat, omega-3-zsírsavakat, káliumot, foszfort, kalciumot, cinket, magnéziumot, vasat tartalmaz. Fontos szerepe van az egészségmegőrzésben: rendben tartja a koleszterinszintet, a vérnyomást, a keringést, az immunrendszert.
No comments yet.